povijest1Blato 1902 d.d. je utemeljeno kao Hrvatska težačka zadruga i pravni je slijednik svih oblika poljoprivrednog udruživanja od svog osnutka 1902. godine do danas.

Sjedište društva je u Blatu na Korčuli gdje se od samog početka djelatnost temelji na proizvodnji, preradi i prodaji vina i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, otkupu suhih smokava i rogača te njihova prerada u specijalne rakije.

Blato 1902 d.d. ima u posjedu proizvodne površine Korčulanskog vinogorja,na kojima je uloženo je puno truda i sredstava što uz pogodne klimatske uvjete južne Dalmacije pridonosi iznimnoj kvaliteti grožđa kao sirovine za proizvodnju vrhunskog vina.

Uzgajaju se autohtone sorte otoka Korčule kao što su Plavac mali, Cetinka, Pošip, Maraština i Zlatarica Blatska, no isto tako i ostale priznate svjetske sorte : Merlot, Syrah, Malbec … Osim vlastitih vinograda posjedujemo matičnjak loznih podloga,cjepova i korjenjaka koji nam služe osim za svoje potrebe i za prodaju.

Želimo nastaviti trend okrupnjavanja zemljišta pod vinovom lozom i maslinicima jer na taj način osiguravamo i kontroliramo kvalitetnu sirovinu za matične proizvode, što nam omogućava i proširenje proizvodnje.

povijest3Osim poljoprivredne proizvodnje Blato 1902 d.d. ima i drugih područja rada poput ugostiteljstva i trgovine, pa tako u Zagrebu i u Rijeci već više od pola stoljeća ima svoje točione, ali i poznate restorane i cateringe koji su prepoznatljivi po mediteranskoj kuhinji kao i vrhunskoj usluzi.

Tvrtka surađuje sa više od 500 kooperanata i u 100% – tnom je vlasništvu malih dioničara koje čine zaposlenici, bivši zaposlenici i kooperanti.