Konoba Zlinje (Blato) najmodernije je

uređeni dalmatinski restoran u Zagrebu.

Hrana je vrlo dobra, a bakalar i inćuni izvrsni

zlinje-sala

Konoba Zlinje korčulanske zadruge Blato 1902. godinama stoji na uglu Selske i Zagorske. Bila je to tipična starinska konoba s pomalo klaustrofobičnim, naglašeno rustikalnim ugođajem.

zlinje-sala-detalj

Vinska karta neočekivano je zanimljiva: uz vina vinarije Blato tu su i Galić, Krauthaker, Tolj, Kozlović, Antinori i Donatella Cinelli Colombini. Toljev Dingač košta 440 kuna, što je odlična vrijednost za novac. Puno dobrih vina toči se na čaše u optimalnom formatu od 0,15.

zlinje-tezak

Autentična hrana najvažniji je element svake konobe. Meni u Zlinju sadrži svježu ribu i škampe po prihvatljivim cijenama, niz konvencionalnih predjela među kojima se ističu stvarno izvrsni marinirani inćuni, kao i razmjerno originalna jela koja dižu standarde dalmatinskih konoba u Zagrebu.

zlinje-predjela
zlinje-korculanka

Gulaš od hobotnice i sipe s palentom bio je gust, moćan, koncentriran i toliko neodoljiv da smo ga pojeli do zadnje žlice. Košta oko 90 kuna. Klasični jušni bijeli bakalar najbolji je u Zagrebu iza Esplanadinog a košta 80 kuna, što je neznatno jeftinije od bakalara u ultrapopularnoj Zlatnoj školjki u Martićevoj.

zlinje-bakalar

Nismo imali snage probati poparu od grdobine, koja takoder košta manje od sto kuna, a na meniju su bili i pašticada s domaćim njokima i žrnovski makaruni s junetinom. Ručak smo završili s rožatom i Hektorović prošekom. Otvaranjem Zlinja Selska postaje relevantna gastronomska ulica. Zlinje je od Izakaye udaljeno tek par stotina metara.