U povodu članka objavljenog u tiskanom izdanju tjednika Nacional od 14. lipnja u kojim je neistinitim tvrdnjama i insinuacijama o privilegiranosti u korištenju sredstava EU i sredstava Državnog proračuna od strane Blato 1902, nanesena šteta našoj tvrtci, prisiljeni smo na navedene objave reagirati.

Istina je da smo svojim aktivnim pristupom i kvalitetnom pripremom projekata koji su od velike važnosti za poslovanje naše tvrtke, u proteklim godinama bili sudionici u natječajima koji su otvoreni u programima vinske omotnice i programa ruralnog razvoja.

Navedeni natječaji bili su pripremljeni u skladu s europskim pravilima i pod jednakim uvjetima dostupni svim poslovnim subjektima u Republici Hrvatskoj koji se u svom poslovanju bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Neosporno je da je tvrtka Blato 1902 bila prihvatljivi prijavitelj, dakle srednji smo poduzetnik, pretežiti dio našeg poslovanja odnosi se na proizvodnju grožđa, vina i maslinova ulja, imamo 120-godišnju tradiciju upravo u tim djelatnostima, poslujemo na otoku, zapošljavamo od 80-100 djelatnika, surađujemo s preko 350 kooperanata prvenstveno s otoka Korčule, ali i područja čitave Dubrovačko-neretvanske županije, imamo dugogodišnji kontinuitet pozitivnog poslovanja, ispunjavamo sve obveze prema zaposlenicima i Državnom proračunu.

Neki od naših projekata dobili su pozitivnu ocjenu i bili prihvatljivi za sufinanciranje, za neke nismo dobili dovoljan broj bodova i naša prijava je odbijena, a za neke natječaje za koje smo znali da nismo u mogućnosti udovoljiti zadanim kriterijima natječaja, nismo se ni pojavili kao prijavitelji na natječaju.

Za sve naše prijave za koje smo dobili odluku o pozitivno ocijenjenom projektu, udovoljili smo vrlo zahtjevnim administrativnim procedurama i imali vrlo povoljne bonitetne ocjene koje uključuju organizacijske, financijske i pravne aspekte poslovanja i što se vrlo često postavlja kao prepreka imali smo financijsku sposobnost osigurati preostali dio sufinanciranja, koji u pravilu iznosi 50%, a za što je također trebalo udovoljiti i visokim bonitetnim zahtjevima od strane financijskih institucija.

I sve to tek je samo preduvjet za prijavu na natječaj. Uspješan završetak projekta podrazumijeva realizaciju projekta,ishođenje uporabnih dozvola, financiranje projekta u cijelosti iz vlastitih izvora, i tek onda biti u mogućnosti zatražiti povrat odobrenih sredstava uz prethodnu kontrolu namjenskog korištenja sredstava. Cijela procedura od prijave projekta do realizacije projekta trajala je i po nekoliko godina i tražila je kontinuirani rad na projektu cijelog tima ljudi, mojih suradnika.

Svi projekti koje smo uspješno realizirali isključivo su bili motivirani jačanjem konkurentnosti poslovanja, jer smo itekako svjesni da zastarjelom tehnologijom nismo u mogućnosti biti ravnopravnim sudionikom na vrlo zahtjevnom tržištu.

I na žalost, sve ono što je trebala biti pozitivna priča o naporima jedne otočne tvrtke u korištenju sredstva Europske unije za ulaganja u, uz turizam, jedinu održivu djelatnost na otocima, pretvorila se u neargumentirani medijski napad bez ikakve provjere i utemeljenosti u činjenicama. Na taj način nanesena je šteta tvrtci, te predsjedniku Ustavnog suda Republike Hrvatske Miroslavu Šeparoviću i saborskom zastupniku u Hrvatskom Saboru Branku Bačiću čiji su članovi obitelji suvlasnici naše tvrtke zajedno s još 171 malim dioničarima i koji niti u jednom trenutku nisu imali ikakav utjecaj na mogućnost ishođenja potpora jer su nam potpore, kao i svim ostalim subjektima u Republici Hrvatskoj u djelatnosti poljoprivrede, pod jednakim uvjetima, bile dostupne.

U pogledu programa „Vinske omotnice“ koji se u tekstu spominje, kao potvrda zakonitog i transparentnog rada, ističem kako u navedenom programu potpore, sve do kraja 2020. godine nije postojao eliminacijski postupak, već su svi subjekti koji se bave poljoprivrednom djelatnošću, a ispunjavali su uvjete iz programa, dobivali poticajna sredstva. U 2021.g. Blato 1902 je odbijen u tom programu jer, iako je projekt ocijenjen kao pozitivan, u konkurenciji s drugim natjecateljima nije ostvario dovoljan broj bodova za sufinanciranje.

Iako je ova situacija za nas vrlo neugodna, ona nas neće obeshrabriti, dapače, nastavit ćemo s istim entuzijazmom pripremati nove projekte u cilju daljnjeg razvoja naše tvrtke, jačanja njene konkurentnosti i podizanja kvalitete naših proizvoda i usluga.

UPRAVA BLATO 1902