U petak, 22. studenog 2019. godine održano je svečano otvaranje preuređene uljare Blato 1902 d.d. i novog postrojenja za preradu maslina.
Nakon obraćanja uzvanicima direktorice Blato 1902 d.d. Marine Kapor i župana Dubrovačko- neretvanske županije Nikole Dobroslavića, ministrica poljoprivrede u Vladi RH Marija Vučković svečano je otvorila uljaru Blato 1902 d.d. i novo postrojenje za preradu maslina.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i saborski zastupnik Branko Bačić, Državni tajnik za turizam Frano Matušić, zamjenik župana Dubrovačko- neretvanske županije Joško Cebalo, gradonačelnik i načelnici otoka Korčule, te poslovni partneri, zaposlenici i kooperanti Blata 1902 d.d.

Direktorica Blato 1902 d.d. Marina Kapor je u svom govoru istaknula kako je  okosnica poslovanja Blato 1902 d.d. proizvodnja grožđa, vina i maslinova ulja, te je Blato 1902 d.d. jedina tvrtka u Županiji Dubrovačko-neretvanskoj koja u svom poslovanju objedinjava tri vrlo bitna segmenta za život Dalmacije a to su vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo.

Kombinacijom EU fondova i vlastitim sredstvima Blato 1902 d.d. je u posljednje tri godine u pogone uljare i vinarije, te u nove nasade vinograda Društvo uložilo preko 12 mil.kuna.  Najznačajnija među njima ulaganja su u punionicu vina u vinariji u vrijednosti od 2,8 milijuna kuna i svakako u pogon uljare čija je vrijednost gotovo 5 mil kuna. Projekt rekonstrukcije zgrade uljare, nabavka novog postrojenja za preradu maslina s ugradnjom biološkog pročistača otpadnih voda prijavljen je 2018. godine iz programa ruralnog razvoja, te je u tom natječaju dobiveno čak 80% od mogućih bodova po svim kriterijima valorizacije, što uključuje i vrlo visoke bonitetne ocjene o poslovanju Društva.

I na kraju, direktorica Blato 1902 d.d. Marina Kapor je  istaknula kako su za zgradu uljare i postrojenje zaslužni svi oni koji su na bilo koji način doprinijeli njenoj realizaciji, ali isto tako kako su zaslužne i generacije zadrugara i težaka koji nisu dopustili da maslina ostane zapuštena i neobrana. Stoga je zgrada uljare Blato 1902 d.d. simbol tradicije koja nas podsjeća na stoljetni trud naših djedova i baka, od čega smo ponikli i do kud smo stigli.

Iako je ukupna hrvatska proizvodnja maslinovog ulja u svjetskim razmjerima skromna, njegova kvaliteta je iznimno zapažena i prepoznata na brojnim svjetskim natjecanjima. Sve o kvaliteti našeg maslinovog ulja govori podatak da, unatoč skromnoj proizvodnji, u bazi zaštićenih oznaka izvornosti na razini Europske unije imamo čak pet ulja. Program ruralnog razvoja je zamišljen na način da podrži ovakve inicijative koje razvijaju svi krajevi Hrvatske, a upravo razvoj maslinarstva je način kojim se istovremeno potiče hrvatsko gospodarstvo i izvoz, promoviraju prirodne blagodati Hrvatske te je pozicioniraju kao proizvođača autohtonih proizvoda vrhunske kvalitete.“, istaknula je prilikom otvaranja uljare ministrica Marija Vučković.

Župan Nikola Dobroslavić ovom je prilikom čestitao i samoj tvrtci, ali i svima koji su pomagali u ovom projektu te naravno Ministarstvu poljoprivrede, istaknuvši kako je ovo jedan lijepi primjer kako se brine o razvoju poljoprivrede koja je u našoj županiji u sjeni turizma, kao najjače gospodarske grane. „Mi smo svi svjesni da nam je to druga gospodarska grana po važnosti i u nju moramo puno ulagati, jer ona može puno donijeti, a posebice u sinergiji s turizmom. Mi kao županija nastojimo razvijati poljoprivredni sektor, puno smo radili na potporama vinarima, a sada je u tijeku izrada studije maslinarstva, ali ovo što vi radite u Blatu 1902 je sigurno jedan dobar primjer kako treba napredovati. Osim toga, mi u ovoj županiji odlično koristimo europske fondove, a ovaj projekt uljare samo je još jedan dokaz tome da svi zajedno, na čelu s Vladom RH, dobro koristimo fondove Europske unije. Još vam jednom čestitam, nastavite tako i dalje, jer zasigurno je to pravi put kojim treba ići i na Korčuli i u našoj županiji“, poručio je župan.

Klapa Kumpanji svojim je pjesmama uveličala svečanost otvaranja uljare Blato 1902 d.d.