U cijelosti prenosimo članak portala Kult Plave Kamenice čija redakcija je kušala naš Pošip Težak 2023 te ga i recenzirala. Pritom je imala prilike kušati i Korčulanku berbe 2024 o kojoj je također istaknuto nekoliko karakteristika.
Preporučujemo vam da ga pročitate i, naravno, i sami probate ova naša vina te nam javite svoje dojmove.
“Pošip Težak prvi smo put probali prije tri ili četiri godine. Svidjela nam se etiketa, jedna od ljepših u dalmatinskoj vinskoj industriji. Svidjeli su nam se zrelost, punoća i južnjački karakter vina. Nije nam se svidio višak novog hrasta, koji je Težak učinio prilično teškim i nekomunikativnim.
Zaista čvrsto vjerujemo da nema puno smisla kad novo drvo prekriva izvorne značajke bijelih vina. Burgundski i kalifornijski chardonnayi odlično podnose novo drvo jer iza tih vina stoje stoljeća ili desetljeća ekspertize u korištenju barrique i tonneaux bačvi. Kod nas se, međutim, novo drvo i dalje prečesto pogrešno upotrebljava, što se vidjelo u starijim berbama Pošipa Težak.
Pošip Težak iz 2023. godine, srećom, više nije težak. Riječ je o lijepom, skladnom vinu bogatih, zrelih okusa i aroma žutog ljetnog voća i dalmatinskih citrusa, s ponešto bijelog cvijeća i dobro odmjerenom svježinom. Hedonistička kombinacija zrelosti i svježine, tipična za bolja vina iz zadnje dvije berbe, čini Težak dosad najuspjelijim bijelim vinom korčulanskog Blata 1902, najveće južnodalmatinske vinarije.
Težakov okus je prilično intenzivan, s blagom gorčinom na završetku, što znači da ovaj elaborirani, pomalo kremasti pošip traži ozbiljnu hranu snažnog karaktera: šanpjera i škrpina, jastoga i hlapa, sabljarku i kirnju kao očite gastronomske preporuke.
Zadruga Blato 1902 s Težakom iz 2023. godine dobila je elitno vino, spremno za stroža međunarodna natjecanja. Osobito je važno da je Težak uspio zadržati starinski, vrlo južnjački značaj korčulanskih pošipa, ali u stilski čistom, nimalo rustikalnom izdanju.
Osim ovog jako dobrog Pošipa, probali smo i Korčulanku iz 2024. godine. Korčulanka je kupaža lokalnih bijelih sorti: zlatariće blatske, cetinke i maraštine. Korčulanka se prije nekoliko godina afirmirala kao perfektno svježe ljetno vino za beach barove, kafiće i jednostavnije restorane.
S obzirom na i dalje vrlo povoljnu cijenu, nešto nižu od devet eura, Korčulanka predstavlja izvrsnu vrijednost za novac. Sadrži samo 12 posto alkohola, gotovo je hrskavo svježa, poluvoćna, poluherbalna i može se piti u većim količinama.
Korčulanku bi trebalo točiti uz sitnu prženu ribu, fritto misto, carpaccio od kozica, crni rižoto ili uz sve moguće ljetne salate.”
Za sva pitanja o tome gdje su naša vina dostupna za kušanje i kupovinu u poslovnicama koje imamo u Blatu, Zagrebu, Rijeci i Veloj Luci, budite nam se slobodni obratiti putem kontakata na ovom linku.